Kéktúra - Az Országos Kékkör
Kéktúra - Az Országos Kékkör
KM-számláló

1566,46 megtett km a 2550 km-ből (61,43%)

 
Menü
 
A TURISTA MAGAZINBAN megjelent cikkeim
 
Kövess a FACEBOOK-on
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Mondd el, kérdezz!
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Látogatók
Indulás: 2017-05-31
 
Vonatkozó linkek
 
Alföldi Kéktúra: Szekszárdtól-Sátoraljaújhelyig képekben, ahogyan én láttam
 
Fényképalbum(Komárom-Esztergom-megye)
Fényképalbum(Komárom-Esztergom-megye) : Dorog - Tokod - Tokodi pincék - Mogyorósbánya - PéliföldszentkeresztKéptárak: Súgó

Szakasz hossza: 17,08km
Időjárás: ragyogó tavaszi napsütés, 22°C🌞
 
Szakasz jelzettsége: többé-kevésbé jól követhető jelzések, helyenként erősen elhanyagolva, GPS ajánlott
 
Szakasz jellege: nagyon szép dombos, erdős szakasz, sok látnivalóval, 811m összintemelkedéssel
 
Egyéni tapasztalatok, benyomások: Dorogról indul utunk, a vasútállomás gyalogos aluljárójának déli kijáratánál a külső falra rögzítve találjuk a kéktúrabélyegző dobozkáját. Pecsételést követően lassú de kitartó emelkedésbe kezdünk, mindig egyre magasabbra kanyarogva a kis utcácskák között, míg végre elhagyjuk a hangulatos, forgalmas települést. Az emelkedés egyre határozottabb szintkülönbségekbe vált át, miközben a 300-400 m-es régiót elérve szép, erdős területre érünk. Innen már rövid időn belül megérkezünk a Kis-Gete(380m) kereszttel jelölt kilátópontjára. Érdemes itt hosszabban elidőzni, hiszen lélegzetelállító, 180°-os panoráma tárul elénk déli irányban, talán még a soron következő Nagy-Gete(457m) csúcsról megtekinthető kilátást is megfejelve, ahol a déli hegyoldalt már jócskán visszahódította magának a növényzet. Meredek, szinte már nyaktörő ereszkedésbe kezdünk a Gete-tömb nyugati oldalán, sziklákon, fagyökereken bukdácsolva. Megeröltető szakasza ez a túránknak, mely egészen Tokod település határáig kitart. Itt a falu központjában található információs tábla oldalára szerelve találjuk a kéktúrabélyegző dobozkáját. Innen déli irányban indulunk tovább meredeken emelkedve a Hegyes-kő(311m) irányába, kb. 300m-ig fel is kapaszkodva, a csúcs kősziklái mellett elhaladva. Egy ideig hangulatos szintező ösvényen haladunk tovább többször szép kilátással nyugati irányban a Gerecse magaslataira, északi irányban a Duna kék szalagjára, valamint Esztergom és a Bazilika fenséges építményeire. Ismét meredek ereszkedésbe kezdünk, eljutva a Neszmélyi-borvidék részeként elterülő Tokodi-pincék elnevezésű kistelepülésre  ahol számtalan üdülőház és pincesor mellett halad el a kék ösvénye. Egy oszlopra erősítve találjuk a kéktúrabélyegző dobozkáját. A Tokodi-pincéket elhagyva ismét meredek emelkedésbe kezdünk, ezzel már a 3. meredek dombgerincet hódítva meg a túrán. Természetesen ennek sziklás, vadregényes tetejéről is pazar kilátás tárül elénk a Duna-völgyére és Esztergomra, valamint a szlovákiai településekre. Innen ismét erősen ereszkedünk egészen Mogyorósbánya hangulatos kis településéig, ahol a pecsételéshez le kell térnünk kb. 500 métert a kékről a Kakukk sörözőhöz. A települést elhagyva ismét emelkedésbe kezdünk, hogy meghódítsuk a 4., egyben ezen a szakaszon utolsó dombgerincet, melynek tetején magasodik az Öreg-kő 374m magas sziklakolosszusa, melynek oldalában lelhető fel a védett Jankovich-barlang. Ennek megtekintéséhez azonban ismét le kell térni a kékről(kb. 500m oda-vissza) nehéz, sziklás terepen kapaszkodva. Innen már déli irányba fordulva ereszkedünk meredeken túránk végpontjához, Péliföldszentkeresztre, ahol a túra lezárására két helyen is: a Gerecse Natúrpark látogatóközpontnál, ill. a Mama Celestina büfénél is fellelhetjük a kéktúrabélyegző dobozkáját.

 

Kattints arra a képre, amelyiket nagyobb méretben szeretnél megnézni!

 

Új tartalom a Blogomon ----->Linkinlady - Sok újdonság -----> Versek, írások    *****    Képregény, vers, blog, irka-firka, sztorik, tõlem, bárkinek:)    *****    Asztrológiai elemzések,rendkívül kedvezõ áron,diplomás asztrológustól. Minden kérdésedre választ kapsz tõlem. Kattints!    *****    Új tartalom a Blogomon ----->Linkinlady    *****    Xtina Hungary - Magyarország elsõ számú Christina Aguilera rajongói oldala. KATT!    *****    Saját Blogom, gyere és olvass - Linkinlady    *****    Blogom olvasóit keresi, gyere, Bosch múzeumi élmény is van - Linkinlady    *****    Simonyi ingatlan Találd meg álmaid otthonát! Simonyi ingatlan Találd meg álmaid otthonát! Simonyi ingatlan Debrecen    *****    Minden egyben a SKAM sorozatokról - friss hírek, folyamatosan bõvülõ MAGYAR FELIRATOS tartalom - SKAM SKAM FRANCE WTFOCK    *****    Vasárnapi Regény Kvíz, gyere és válaszolj ;) - Linkinlady    *****    Tiktok,Blog,Hobby - Linkinlady Gyere és olvass    *****    Blogom új olvasóit várja    *****    FPS, TPS, indie és story játékok! Nézõi játékok! Értékes nyeremények! Nézd a streamet és csatlakozz DC közösségemhez! :)    *****    Silver Lovaspark - Legyen neked is saját lovad! Gyere és csatlakozz a G-portál legújabb lóneveldéjéhez! :)    *****    rh-restart.gportal.hu - rh-restart.gportal.hu - rh-restart.gportal.hu - rh-restart.gportal.hu - rh-restart.gportal.hu    *****    Xtina Hungary - Magyarország elsõ számú Christina Aguilera rajongói oldala. KATT!    *****    Blogom új olvasóit várja - Éjszakai Virág Minden ami hobby    *****    Születési horoszkóp, párkapcsolati elemzés, biotérkép, fogamzási és gyermek horoszkóp Február 28 ig. 50% kedvezménnyel!    *****    FARKASMETAL--LAKATOS MUNKA-HAIDEKKER HÁLÓ - FARKASMETAL- HULLÁMRÁCS KAPU,KERÍTÉS-FARKASMETAL-LAKATOS MUNKA    *****    Sok olvasmánnyal,szoftverekkel,horoszkóp megrendelési lehetõségekkel vár a CSILLAGJÖVÕ ASZTROLÓGIA PORTÁL,csak kattints!